Skip to Content Skip to Navigation
Profile image for Tanker og teorier, af Peter Makholm

Tanker og teorier, af Peter Makholm

@blog@peter.makholm.net

Min personlige blog om alt der interesserer mig.

Hver tråd bliver til et opslag på min blog og kommentare i tråden bliver til kommentarsporet på blogopslaget.

50 Posts Posts & Replies 1 Following 18 Followers Search

At falde i et vej(navne)-hul

(En historie om at være hyperfokuseret på det forkerte...)

Vi kom kørende hjem en sen aften. Næsten hjemme falder mine øjne på GPS'en. Natsværmervej?!? Admiralvej?!? Det hedder de ikke og det har de aldrig heddet!

Nogen må have spillet kortudbyderne en prank (hvem der nu leverer kortdata til Apple). Det må undersøges.

Edited 28d ago

Jeg drømmer meget.

Når jeg får lov at vågne selv, kan jeg ligge og mærke drømmen fordamper og kun efterlader enkelte billeder. Når jeg bliver vækket brat er det som en sæbeboble der springer.

Kun sjældent består bestemte personer. Jeg husker at vi var to eller var en gruppe, men hvem det var er væk.

Håndtering af krav som PDAer

Psykologen på mit kursus i fortalte at et kendetegn ved var at sædvanlige strategier til at håndtere krav ikke virkede. Men hvad virker så?

"Man må være kreativ," var svaret. Det er jo lidt nedtrykkende, men hvad virker for mig?

Hvornår er det PDA?

Det er helt normalt at forsøge at undgå krav. "Det skal du ikke bestemme, det vil jeg selv bestemme".

Hvis man har eller kan man også have eksekutive udfordringer der gør det svært at opfylde krav, som man derfor forsøger at undgå. Selv om det kan have et stort omfang er det ikke nødvendigvis egentlig .

Så hvad er PDA?

Jeg hader krav...

Jeg forsøger at lære om mig selv og min . På det seneste handler det meget om hvordan jeg reagerer på krav. Selvfølgelig er der ingen der holder af unødige krav, men jeg tror der er mere i det for mig.

Derfor læser jeg en del om ekstrem (eller patologisk) kravsundgående adfærd ( - på engelsk Pathological Demand Avoidance).

Om angst

Jeg har aldrig helt forstået hvad folk mente med "angst". Den kortvarige oplevelse af ængstelighed kendte jeg godt, men det at have angst? Det forstod jeg ikke.

Så da psykologen på mit autismekursus sagde at mange autister også havde angst, forstod jeg ikke hvad det betød. Men jeg tænkte lidt over det.

Men hvordan endte vi her?

Flere af mine særinteresser har det til fælles at de er fokuseret på udviklingen gennem tiden. Når folk brokker sig over sprogets forfald, så rækker jeg (virtuelt) ud efter Ordbog over Det Danske Sprog eller Svend Grundtvigs Retskrivningsordbog fra 1872 for at forstå udviklingen for netop det ord eller den vending folk brokker sig over.

Gamle blogindlæg

Jeg fandt et arkiv af gamle blog-indlæg jeg har skrevet i perioden 2006-2016. Det kunne da være sjovt at bevare for eftertiden og offentligheden (i.e jer).

Opslagene er konverteret fra Wordpres til Jekyll inden de blev arkiveret. og er fulde af mystiske utf8-fejl og billeder er måske helt forsvundet. UTF8 skal nok blive rettet på et tidspunkt, men ikke i dag.

Ny blogging-platform

Efter at have brugt WriteFreely et stykke tid, var jeg ikke helt tilfreds. Mine opslag blev pænt distribueret til Mastodon og resten af fediverset, men alle reaktioner røg i et sort hul.

Det går ikke.

Jeg var endda lige ved at skifte til Wordpress for at lege med deres ActivityPub-integration.

Men det er sjovere at udvikle noget selv...

AI her og der og nu i din PDF læser

Ikke nok så meget snak om “responsible AI Ethics governance process” kan få mig til at være tryg ved at Adobe Reader sender indholdet af PDF-filer gennem Microsoft Azure OpenAI Service som betroet partner.

Det kan godt være at 90% af de PDF'er jeg læser er offentlige data, men resten er så tilgengæld sikkert dybt personlige.

blog.adobe.com/en/publish/2024

Ja, jeg kan altid vælge at bruge et ikke-Adobe produkt til min PDF-læsning.

Men hvis jeg nu sender en udfyldt PDF formular til en databehandler der bruger Adobe Reader, kan jeg så være tryg ved behandlingen af det indhold jeg har indtastet i formularen?

Kan jeg overhoved stole på at databehandlere har taget aktiv stilling til at det er i orden at sende data til hvem Adobe nu finder det passende at bruge som betroet AI partner?

Edited 126d ago

Kære Mozilla

Kort liste over ting, jeg ikke har brug for:
– Webbrowser med indbygget AI
– Webbrowser med indbygget VPN
– Webbrowser med eget brand af sociale medier
– Webbrowser med eget brand af 3D Virtual World
– Webbrowser med eget brand af enhver anden form for indhold
– Webbrowser kontrolleret af reklameudbyder eller søgemaskine
– Webbrowser kontrolleret af musik- eller filmindustrien
– Webbrowser kontrolleret af enhver anden større type indholdsudbyder

Kort liste over ting jeg har brug for:
– En webbrowser, der bare er en webbrowser

Online anonymitet eller pseudonymer?

Når jeg har diskuteret anonymitet online har jeg altid fastholdt at jeg er ligeglad med folks borgerlige navne, bare jeg har en identitet jeg kan forholde mig til. Jeg har også argumenteret for at tvungen brug af borgerlige navne vil holde folk med vigtig viden fra visse debatter.

Primært har det været baseret på intuition og en digital opvækst hvor pseudonymer var almindelige, men dog kun anekdotisk evidens.

Nu har forskere undersøgt et tilfælde hvor debatforummet hos Huffington Post skiftede mellem tre forskellige former for identitet og er kommet til cirka samme erkendelse:

theconversation.com/online-ano

Altid godt at blive bekræftet i sine fordomme.

Tak til @claushc for at reposte et opslag med artiklen.

Selvbetjening i supermarkedet

Jeg har efterhånden set et par opslag og artikler der er kritiske over for selvbetjeningskasser i supermarkeder.

Ja, de fysiske løsninger er ofte noget hø, men jeg elsker Netto Scan & Go og kører gerne lidt længere for at handle i en Netto med muligheden. Jeg gider ikke at sætte det op, så derfor anvender jeg kun Nettos løsning selvom andre supermarkeder i nærheden har samme type løsning.

Men selvbetjeningsløsninger fører til mere tyveri, lyder et af argumenterne imod.

What do I care? Det er butikkens problem. Jeg vil selvfølgelig begræde det hvis mine medmennekser misbruger en løsning, så den bliver urentabel at udbyde. Men jeg overlader helt klart den betragtning til den erhvervsdrivende.

Men hvad med de ansatte der bliver overflødige?

Jeg har ikke lyst til at folk laver overflødigt arbejde. Det kræver måske en samfundsændring væk fra at arbejde er det eneste der giver livet mening og imod en universiel basisindkomst. For bare at henvise folk til at udføre overflødigt arbejde er uværdigt.

Men hvad med dem, især ældre, der foretrækker betjening?

Jeg anerkender at der er folk der foretrækker betjeningsløsninger og jeg vil foretrække at begge dele er muligt. Men istedet for at glæde sig over at selvbetjeningsløsninger er på tilbagegang, hvordan sikrer vi os så at begge dele er muligt?

Ændringer er aldrig lette og selvbetjening er bare en lille del af en større igangværende samfundsændring.

Der er store dele af denne samfundsændring jeg mener er forkert. Men lige præcis selvbetjening gøre livet sjovere for mig og burde, i teorien, frigøre resurser til områder hvor service er mere påtrængende.

Chikane af udlændinge

Højesteret: Frihedsberøvelse af udlænding var lovlig, men burde ikke have fundet sted.

domstol.dk/hoejesteret/aktuelt

En iraner har fået afvist sin asylansøgning i Sverige, men er ikke rejst ud af Sverige i tide. Han har dog visum til Canada og rejser fra Göteborg til Toronto med en mellemlanding i København.

I København bliver han dog tilbageholdt af politiet og frihedsberøvet i en måned for ulovligt ophold (han skulle have haft et transitvisum).

Så langt så godt. Iraneren er ulovligt i Danmark, omend muligvis uforsætteligt.

Men hvorfor spilder politiet resurser, ud over måske bare at sikre sig at han sidder på flyet til Toronto?!?

Og her er så én af mine indsigelser mod det udlændingesystem højrefløjen har sat i verdenen.

Vi kan godt diskuterer sprogkundskaber, forsørgelse og lovlydighed. Men at systemet er som indrettet til at maksimere chikanen af udlændinger er langt ude for min forståelsesramme.

Jeg afviser ikke en “stram udændingepolitik”, men så længe en væsentlig del af den fremmedfjendske højrefløj nærmest har chikane som erklæret formål, er politisk dialog om udlændingepolitik umulig.

Ret skal være ret, og det skal det jo helst i Højesteretten: En ud af fem dommere udtaler at frihedsberøvelse var i klar strid med almindelige proportionalitetprincipper.

Så et gran af sund fornuft er der dog i Højesteret.

Ny blog?

Jeg har taget flere tilløb til at lave en blog, men får aldrig holdt den i live.

Det skorter ikke på meninger at skrive om, men af en eller anden grund fungerer det ikke for mig at skrive blogindlæg. Så ret hurtigt løber bloggen ud i sandet.

Derimod falder det mig let at skrive tråde her på Mastodon.

At holde hver pointe i et enkelt toot er et benspænd, der hjælper mig med at strukturerer mine tanker og det fokuserer reaktioner til en enkelt pointe, der så kan uddybes.

Ulempen er at microblogs er mere flyvske og trådene forsvinder ud i glemslen.

Men hvis jeg nu let kunne tage en tråd og konvertere det til et blogindlæg, ville jeg måske opnå det bedste af begge verdener.

Det kræver bare to små værktøjer: Et værktøj der kan eksportere en tråd som en sammenhængende tekst og en blog jeg automatisk kan importere en tekst som et indlæg.

Sidstnævnte kan måske gøres med WriteFreely og deres CLI værktøj. Så mangler jeg bare en CLI udgave af MastoReader.